Własna restauracja – o czym pamiętać przed jej otwarciem?

Własna restauracja – o czym pamiętać przed jej otwarciem?

Chciałbyś założyć i poprowadzić własny biznes? Masz już dość swojego szefa i chcesz w końcu pracować na własny rachunek? Jeżeli od lat pracujesz w branży gastronomicznej i przez ten czas zdobyłeś wiedzę oraz niezbędne doświadczenie, to możesz pomyśleć nad otwarciem swojej restauracji. Na co powinieneś zwrócić uwagę, jeżeli się na to zdecydujesz?

Stwórz biznesplan

Jeżeli marzy Ci się własna restauracja, to w pierwszej kolejności musisz stworzyć biznesplan. Jest to podstawa każdego biznesu. Co powinno się w nim znaleźć? Przede wszystkim musisz w nim bardzo dokładnie opisać swój pomysł na przyszły biznes. Określ profil restauracji, jaką kuchnię będziesz w niej serwować, zrób analizę lokalnego rynku oraz przeanalizuj działania konkurencji, z którą przyjdzie Ci się zmierzyć. Stwórz również profil swojego klienta, do którego będziesz kierował swoją ofertę. Bardzo przydatna może się okazać tak zwana analiza SWOT, która pozwala przeanalizować wszystkie mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia dla naszego biznesu.

Zorganizuj finansowanie

Jeżeli masz duże oszczędności, to problemu nie ma. Pojawia się on jednak, kiedy nie dysponujesz odpowiednią sumą pieniędzy. Musisz więc pomyśleć skąd wziąć niezbędne do otwarcia lokalu środki. Czy mają pochodzić z kredytu bankowego? Czy planujesz znaleźć inwestora? A może chcesz pożyczyć pieniądze od kogoś z rodziny lub znajomych?

Znajdź idealny lokal

Odpowiednie umiejscowienie lokalu ma ogromne znaczenie w branży gastronomicznej. Jeżeli Twój lokal jest z dala od centrum, a dodatkowo jest słabo reklamowany, to najprawdopodobniej mało kto do niego trafi. Lokal musi mieć też odpowiednią wielkość, żeby pomieścić określoną liczbę gości. Dobrze by było, gdyby niedaleko znajdował się też parking dla klientów.

Odpowiedni wystrój restauracji

Kiedy uda Ci się już znaleźć odpowiedni lokal, to pora pomyśleć o odpowiednim wystroju. Musi on być spójny z kuchnią, którą będziesz tu serwował. Jeżeli planujesz podawać tu regionalne dania, to warto żeby nastrój również nawiązywał do tego regionu, jeżeli natomiast ma to być kuchnia azjatycka, to wystrój powinien nawiązywać do tego kontynentu.

Formalności

Najmniej przyjemny moment przy zakładaniu biznesu, czyli wszelkie sprawy papierkowe. Zarejestrowanie działalności, uzyskanie zgody Sanepidu i Inspektora Nadzoru Budowlanego to tylko część formalności, które będziesz musiał załatwić. Bez tego jednak nie wystartujesz i Twoja własna restauracja pozostanie jedynie w sferze Twoich marzeń.

Odpowiedni personel

Jeżeli uzyskasz wszelkie pozwolenia i otrzymasz zielone światło na start Twojej restauracji https://finanse.net.pl/wlasna-restauracja/, to musisz jeszcze skompletować odpowiedni personel. Musisz zatrudnić kucharzy, pomoc kuchenną czy kelnerów. Pamiętaj, że to te osoby będą świadczyły o klimacie tego miejsca. Mogą zarówno zachęcić klientów do częstego odwiedzania lokalu, jak i skutecznie ich stąd wygonić.

Dodaj komentarz