Realizacja marzenia o własnej restauracji jest w zasięgu Twojej ręki? Teraz stoi przed Tobą zadanie związane z koniecznością skompletowania odpowiedniego wyposażenia, które będzie zarówno funkcjonalne, bezpieczne, jak i estetyczne. Sprawdź, na jakie kwestie warto zwrócić uwagę, dobierając poszczególne elementy wyposażenia lokalu gastronomicznego.
Porządna restauracja to miejsce, w którym właściciel dba o każdy najmniejszy detal. Dotyczy to również wyposażenia, które znajduje się w poszczególnych pomieszczeniach składających się na lokal gastronomiczny. Lista zakupów, którą należy sporządzić przed otwarciem własnej restauracji, jest bardzo długa. Właśnie dlatego przychodzimy z kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci zaplanować, jakie wyposażenie gastronomii będzie niezbędne w Twoim lokalu. Sprawdź i dopilnuj, by niczego tam nie zabrakło!
Wyposażenie a poszczególne pomieszczenia
Wyposażenie restauracji warto planować, analizując poszczególne pomieszczenia, jakie się w niej znajdują. Należy przy tym pamiętać o kuchni, zapleczu kuchennym, sali konsumpcyjnej, a także pomieszczeniach porządkowych. Kompletując wyposażenie kuchni, powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim wysoką funkcjonalność oraz sprzęty, które ułatwią codzienną pracę – miksery, krajalnice, blendery, garnki, patelnie, miski, durszlaki itd. Na zapleczu oprócz szaf chłodniczych i półek znajdą się pojemniki z jedzeniem – najlepiej zainwestować w te wykonane ze stali nierdzewnej. Sala konsumpcyjna to z kolei miejsce, w którym główną rolę odegra zastawa stołowa – talerze, miski, sztućce, kieliszki, filiżanki, szklanki, dzbanki itp.
Cechy odpowiedniego wyposażenia
Znajdujące się w restauracji wyposażenie powinno być solidne, estetyczne i bezpieczne dla gości. Wybierając sprzęty i urządzenia używane w kuchni, warto skupić się wyłącznie na produktach wysokiej jakości pochodzących od renomowanych producentów. Decydując się na sprawdzone marki, możemy mieć pewność, że jakość będzie szła w parze z funkcjonalnością. Materiały natomiast powinny zapewniać jak największą higienę. Wyposażenie kuchni powinno być wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzyw sztucznych. Zastawa stołowa powinna natomiast być odporna na uszkodzenia i dopasowana do stylu dań, jakie będą serwowane w restauracji.
Porządna hurtownia gastronomiczna
Planując zakup wyposażenia restauracji, warto sprawdzić ofertę dobrej hurtowni gastronomicznej, która posiada urządzenia, narzędzia i zastawę stołową wysokiej jakości. Nawet jeśli zapomnimy o pewnej części wyposażenia, to śledząc poszczególne kategorie hurtowni, zweryfikujemy, w co jeszcze musimy się zaopatrzyć, aby w restauracji niczego nie zabrakło.