Jak stworzyć popularną i dochodową restaurację?

Jak stworzyć popularną i dochodową restaurację?

Elegancka restauracja to pomysł na biznes, który chciałoby zrealizować wiele osób. Prowadzenie takiej działalności jest ciekawe i prestiżowe. Trzeba jednak mieć na uwadze, że restauracja nie jest biznesem łatwym i wymaga pokaźnych inwestycji finansowych już na starcie.

Gdzie otworzyć restaurację i jak powinna ona wyglądać?

To, gdzie zlokalizujemy naszą restaurację w dużej mierze zależeć będzie od tego, jaki będzie miała ona profil. Restauracje najlepiej udają się na starówkach, w centrach miast oraz w miejscowościach modnych turystycznie. Jeśli jednak chcemy połączyć restaurację z salą weselną nie musi ona być w centrum a wręcz w ogóle może być poza miastem. Gdy chcemy otworzyć małą pizzerię albo restaurację połączoną z kręgielnią dobrze jest to zlokalizować w okolicy uczelni czy domu studenckiego. Z kolei gdy marzy nam się restauracja  z salą zabaw dla dzieci najlepiej jest postawić na duże osiedle mieszkaniowe.

Profil restauracji

Każdy restaurator powinien dobrze przemyśleć profil swojej restauracji. Zacząć należy od przeanalizowania konkurencji oraz popytu na daną kuchnię. Jeśli w danej lokalizacji jest już kilka restauracji włoskich nie warto otwierać kolejnej. W dużych miastach dobrze sprawdzają się restauracje z mniej znaną kuchnią taką jak bałkańska czy szwedzka natomiast w mniejszych miejscowościach lepiej stawiać na dania tradycyjne. Jeśli ktoś decyduje się na przykład otworzyć restaurację z kuchnią meksykańską to powinien mieć kucharza pochodzącego z tamtego regionu. W ostatnich latach w Polsce bardzo dobrze przyjmują się ogródki przylegające do restauracji dlatego warto zadbać o to, by taką przestrzeń mieć.

Co jeszcze decyduje o sukcesie restauracji?

Główny czynnik decydujący o popularności restauracji to pyszna kuchnia i pięknie podane potrawy. Tutaj zdecydowanie nie można oszczędzać, porcje powinny być duże a składniki zawsze świeże i dobrej jakości. Niedopuszczalne jest podawanie w dobrych restauracjach potraw odgrzewanych czy stworzonych z gotowców ze sklepów. Goście lubią też mieć wybór wiec karta powinna być odpowiednio obszerna. Warto do niej co jakiś czas wprowadzać nowości.


Dla klientów będzie bardzo ważny wystrój i ogólny klimat danego miejsca. Lubimy chodzić tam, gdzie jest ładnie i komfortowo. Lokal na restauracje powinien być odpowiednio duży aby zmieściła się tam sala dla gości, mała scena dla muzyków, bar, szatnia, toalety i duże zaplecze do przygotowywania posiłków. Bardzo istotna będzie także uprzejma i profesjonalna obsługa ze strony personelu, zwłaszcza kelnerów i barmanów. Właściciel restauracji powinien także zadbać o bezpłatny parking i długie godziny otwarcia lokalu.

Jak jeszcze można przyciągać gości do restauracji?

Warto organizować cykliczne imprezy muzyczne czy spotkania poetyckie. Goście lubią także gdy ich lojalność jest nagradzana i mogą czasem otrzymać zniżkę. Wielu restauratorów łączy swoją codzienną działalność z wynajmem restauracji na spotkania okolicznościowe. Jest to bardzo dobry kierunek, który przynosi wysokie zyski. W restauracji można organizować chrzciny, komunie, osiemnastki, jubileusze i uroczyste obiady weselne. Nie ma także przeszkód ku temu aby w restauracji były organizowane spotkania biznesowe takie jak konferencje i szkolenia.

Taką działalność trzeba oczywiście odpowiednio wypromować. Jeśli chodzi o skuteczną reklamę restauracji to bardzo dobrze sprawdzają się firmowe profile na portalach społecznościowych. Dzięki nim można na bieżąco zachęcać do przyjścia gości, przedstawiając im aktualne menu i promocje. Dobrą praktyką jest też organizowanie konkursów w ramach których można wygrać na przykład bezpłatną wejściówkę dla pary.

Dodaj komentarz