Miód, czyli słodkie lekarstwo

Miód, czyli słodkie lekarstwo

Właściwości lecznicze miodu znane są od pokoleń. Rodzice i dziadkowie podają dzieciom herbatę z cytryną i miodem, co skutkuje powracaniem do tego nawyku w dorosłym życiu przy okazji gorszego samopoczucia. Obecnie miód ma coraz więcej zastosowań, nie tylko kulinarnych. Jest także składnikiem wielu kosmetyków.

Dlaczego warto spożywać miód?

Zdrowotne właściwości miodu mają zastosowanie przede wszystkim profilaktyczne. Kiedy poważnie zachorujemy, łyżka tego słodzidła w herbacie może niestety nie wystarczyć do odzyskania zdrowia. Jednak miód, regularnie spożywany, wpłynie pozytywnie na cały organizm, co wielokrotnie zostało potwierdzone badaniami. Wspiera on m.in.:

  • zwalczanie bakterii, a tym samym infekcji organizmu (działa antybakteryjnie i odtruwająco)
  • układ odpornościowy
  • układ metaboliczny
  • układ krwionośny
  • regenerację organizmu (zarówno na poziomie komórek macierzystych i narządów wewnętrznych, jak i skóry).

Każdy miód cechuje nieco odmienne działanie. Np. rzepakowy polecany jest głównie osobom przemęczonym, natomiast gryczany wykazuje się silnie odtruwającym działaniem. Rzadziej spotykany, nawłociowy, poprawia krążenie i wspomaga nerki.

Słodzidło możemy dodać do herbaty i innych napojów, koktajlu, owsianki, ciast i kanapek. Należy jednak pamiętać, aby nie zalewać miodu wrzątkiem, ponieważ traci on wówczas wiele cennych właściwości.

Miód jako składnik naturalny kosmetyków

Naturalne kosmetyki na bazie miodu możemy samodzielnie przygotować w domu. Szczególnie popularne jest stosowanie go jako balsamu do ust lub w formie maseczki na twarz. Po miód sięga też coraz więcej znanych marek kosmetycznych, ma on bowiem właściwości odżywcze i wygładzające.

Na co zwracać uwagę przy wyborze miodu?

Możemy wymienić wiele rodzajów miodu. Podstawowa klasyfikacja wyróżnia miody spadziowe, nektarowe i mieszane. Nektarowe dzielimy dodatkowo m.in. na wielokwiatowy, akacjowy, rzepakowy czy gryczany. Każdy z nich będzie posiadał nieco inne właściwości, a przede wszystkim – swój charakterystyczny smak. Bez względu na to, który jest naszym ulubionym, jego spożywanie z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

Tym, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest jednak pochodzenie miodu. Jest to ważne z wielu powodów. Wybór miodu z ekologicznej, lokalnej pasieki będzie dla nas najzdrowszy, a jednocześnie wesprze środowisko i polskich pszczelarzy. Świetne będą chociażby miody marki Huzar, które cechuje jakość i wysoka dostępność zarówno w Internecie, jak i w popularnych marketach. Producent daje nam dodatkowo możliwość wyboru spośród wielu odmian i wielkości swoich produktów.

Dodaj komentarz