Z usług dietetyka korzysta coraz więcej osób. Trzeba również przyznać, że powstaje sporo nowych gabinetów dietetycznych. Jeżeli chcemy więc otworzyć własny, musimy liczyć się ze sporą konkurencją. Niemniej jednak, ze względu na duże zapotrzebowanie na usługi dietetyczne, mamy szansę osiągnąć sukces i to spory. Trzeba jednak wiedzieć, w jaki sposób założyć swój własny gabinet dietetyczny. Ważne jest nie tylko dopełnienie wszelkich formalności związanych z prowadzeniem działalności, ale także odpowiednie wyposażenie miejsca, w którym będziemy przyjmować naszych klientów.
Jakie warunki trzeba spełnić, aby prowadzić gabinet dietetyczny?
Jak zaznaczono na wstępie, aby prowadzić swój gabinet dietetyczny, należy spełnić pewne warunki. Oczywiście, do założenia samego gabinetu dietetycznego nie jest wymagane bycie dietetykiem. Na pewno trzeba jednak zatrudnić odpowiednio wykwalifikowany personel. Przepisy prawne jasno i wyraźnie wskazują bowiem na to, że dietetykiem może być wyłącznie ktoś, komu przysługuje tytuł dietetyka. Konieczne okazuje się więc ukończenie studiów dietetycznych. Tylko dzięki nim zyskamy wspomniany tytuł. Trzeba zastanowić się nad tym, czy chcemy prowadzić jednoosobową działalność, właśnie jako dietetycy, czy też może jesteśmy zainteresowani jakąś spółką. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji oraz upodobań. Niemniej jednak, trzeba zwrócić także uwagę na kwestie praktyczne.
Jaka powinna być lokalizacja gabinetu dietetycznego?
Jeżeli rozważamy założenie i prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego, musimy zastanowić się nad jego lokalizacją. Bez wątpienia powinna być ona dla nas korzystna. Co takiego oznacza to jednak w praktyce? Na pewno, nasi potencjalni klienci powinni mieć do gabinetu łatwy dostęp. Oczywiście nie oznacza to, że nasz gabinet koniecznie musi być ulokowany w samym centrum miejscowości. Wiązałoby się to z ogromem kosztów, zwłaszcza w dużych miastach. Niemniej jednak, warto postarać się o to, aby jego lokalizacja była przyjazna. Klienci powinni dotrzeć do gabinetu w łatwy sposób. Najlepiej, gdyby można było do niego trafić nie tylko prywatnym samochodem, ale również taksówką oraz autobusem miejskim. Wydaje się, że najlepiej prowadzić swój gabinet dietetyczny w mieście. Wcale nie musi być ono jednak duże i prężnie rozwijające się. W małym miasteczku także może być bowiem dość spore zapotrzebowanie na usługi dietetyczne. Nie zawsze jednak opłacalne jest prowadzenie gabinetu dietetycznego na wsi i należy mieć tego świadomość.
Jak przygotować gabinet dietetyczny?
Wydaje się, że niesamowicie ważne jest odpowiednie wyposażenie gabinetu dietetycznego. Od tego, czy będzie on funkcjonalny zależy bowiem najwięcej. Większość klientów oczekuje jednak i tego, że gabinet będzie atrakcyjny pod względem wizualnym. Doskonałym pomysłem będzie na pewno urządzenie przestrzeni w przyjazny i miły dla oka sposób. Na pewno warto postarać się o wygodne fotele, jak również o biurko bądź stół, przy którym będziemy pracować. Wydaje się, że niezbędnym elementem wyposażenia gabinetu dietetycznego jest również waga. Trzeba jednak zaznaczyć, że z klasyczną domową wagą łazienkową ma ona raczej niewiele wspólnego. Konieczny będzie zakup naprawdę profesjonalnego sprzętu służącego do dokładnej analizy składu masy ciała. Dzięki niemu będziemy mogli określić, jak wiele w ciele zajmują mięśnie, tkanka tłuszczowa oraz woda. Niestety, należy liczyć się z tym, że taki sprzęt będzie kosztował co najmniej kilka tysięcy złotych. Nie należy jednak rezygnować z takiego wydatku. W przeciwnym bowiem razie, nasi potencjalni klienci szybko udadzą się do konkurencji, a tego byśmy przecież nie chcieli. Zdecydowanej większości dietetyków może przydać się również program komputerowy, przy pomocy którego można będzie układać diety. Należy bowiem mieć świadomość tego, że zdecydowana większość naszych klientów będzie chciała uzyskać od dietetyka pomoc przy ich układaniu. Klient przekaże nam oczywiście swoje preferencje żywieniowe, ale to my na podstawie owych upodobań i opisanych dolegliwości, będziemy musieli ułożyć dla niego jadłospis.
Co jeszcze może się przydać?
W gabinecie dietetycznym nie powinno zabraknąć również zegara, dzięki któremu zarówno klient, jak i dietetyk będzie mógł określić czas trwania wizyty. Ponadto, przyda nam się również drukarka. Klient może bowiem chcieć otrzymać wydrukowany od razu jadłospis wraz z zaleceniami. Koszty zakupu drukarki oraz komputera także mogą oscylować w granicach kilku tysięcy złotych. Wydaje się, że kolorystyka gabinetu powinna być ciepła. Śmiało wykorzystujmy więc takie kolory jak ciepła żółć, róż, beże czy brązy. Unikajmy natomiast zimnego błękitu, który zdecydowanej większości z nas kojarzy się z przychodniami oraz szpitalami. Jeśli w gabinecie będzie panowała przyjazna atmosfera, klientom łatwiej będzie opowiadać o swoich nawykach żywieniowych.
Jaki powinien być dobry dietetyk?
Każdy, kto zamierza prowadzić swój własny gabinet dietetyczny, powinien odpowiedzieć sobie na pytanie o to, jaki powinien być dobry dietetyk. Wydaje się bowiem, że w dzisiejszych czasach wykształcenie kierunkowe to zdecydowanie za mało. Istotne jest także stałe poszerzanie swoich kwalifikacji. Można to zrobić rzecz jasna poprzez udział w różnego rodzaju kursach i szkoleniach. Zawsze starajmy się o to, aby były one certyfikowane. Wówczas otrzymamy dokument, potwierdzający nasz udział w takim szkoleniu. Wydaje się, że koniecznie należałoby również pamiętać o empatii i wyrozumiałości. Żaden dietetyk nie może być nieuprzejmy i niekulturalny. Nie powinien krytykować wyglądu swoich pacjentów. Złośliwe uwagi także nie będą na miejscu. Niesamowicie istotne jest także to, aby dietetyk potrafił zaoferować wsparcie. Dzięki temu, klienci będą zdecydowanie chętniej korzystać z przedstawionych jadłospisów i zaleceń. Ważne jest także to, aby potrafić oddzielać swoje życie prywatne od zawodowego. Pamiętajmy o odpoczynku, a także o prawidłowej diecie. Dietetyk prowadzący zdrowy tryb życia będzie bowiem najlepszą motywacją dla swoich klientów.
Ja już od dłuższego czasu myślałam nad otworzeniem swojego gabinetu i w końcu się zdecydowałam 😉 To był dobry krok, bo taka praca bardzo mi odpowiada. Żeby uzupełnić wiedzę przed ostateczną decyzją zdecydowałam się na zrobienie jeszcze podyplomówki z tego zakresu. Kierunek znalazłam na WSKZ, studia były online i nie musiałam nigdzie dojeżdżać 😉 Pod koniec kształcenia czułam się na siłach żeby zacząć wypełniać dokumenty żeby otworzyć swoją działalność 😉 studia utwierdziły mnie w przekonaniu, że się odnajduje w tematyce dietetyki 🙂